Šalvěj - Salvia officinalis

Šalvěj - Salvia officinalis

Osvědčená bylina na přípravu ryb, grilování masa. Vhodná též pro boj s paradentózou.

Šalvěj je vytrvalá bylina dorůstající výše až 30cm. Miluje slunná stanoviště s propustnou půdou (půda, která nedrží vodu). Nesnáší přelití. Na zimu je třeba rostlinku chránit kořenovou přikrývkou (jehličí, bílá netkaná textilie, listí...).

Bylina se používá již od středověku. Svou vůní nápadně připomíná vůni marihuany. Šalvěj lze použít jak na vaření, tak pro medicínské účely. Je vhodná proti bolesti v krku, nadměrnému pocení, při bolestech žaludku a břicha. Bylina má antioxidační a antimikrobionální účinky a ničí karcinogeny v lidském těle.

V kuchyni je šalvěj oblíbená na přípravu ryb, na grilování, ochucování sýrů aj. Šalvěj lze použít v čerstvém i sušeném stavu. Má výraznou chuť. Žvýkání listu šalvěje působí blahodárně při onemocnění dásní (paradentóza). Chutná trpce a lehce nahořkle.